Användarguide. Så får du bättre träffar i DN:s arkiv.

Visste du att du kan ändra hur du gör din sökning för att få ett bättre sökresultat? Här är några knep som kan optimera din sökning.
Om du har specifika frågor om arkivet så kan du hitta svar i Frågor och svar.

DN:s historiska arkiv

Frassökning.

Skriv "New York" inom citattecken så får du en mer exakt sökning för att hitta staden New York, och inte alla sökträffar som innehåller antingen ordet New eller York.

Trunkera.

Lägg till en stjärna efter ditt sökord för att hitta ordvarianter. Exempelvis glass* för att hitta ordvarianter såsom glassbomb, glassbil eller glassbåt.

Kombinera sökord.

Lägg till ett minustecken innan sökordet för att utesluta vissa ord. Resultaten för Zlatan -fotboll visar träffar med Zlatan, men som inte har ordet fotboll i artikeln. Det går även att kombinera med frassökning "Astrid Lindgren" -pippi -emil som då hittar exakta träffar på Astrid Lindgren men som inte handlar om Pippi eller Emil.

Skriv OR mellan två eller flera sökord för att få träffar på antingen det ena eller det andra sökordet.

Det går även att söka på ett ord eller en fras tillsammans med ytterligare sökord genom att använda parentes. I exemplet nedan kommer sökträffarna att bli Göran Persson när Göran Persson förekommer tillsammans med antingen partiledare, statsminister eller politik.